Truyện song ngữ: Con khỉ và con lạc đà

The monkey and the camel

At a great celebration in honor of King Lion, the Monkey was asked to dance for the company. His dancing was very clever indeed, and the animals were all highly pleased with his grace and lightness.

The praise that was showered on the Monkey made the Camel envious. He was very sure that he could dance quite as well as the Monkey, if not better, so he pushed his way into the crowd that was gathered around the Monkey, and rising on his hind legs, began to dance.

But the big hulking Camel made himself very ridiculous as he kicked out his knotty legs and twisted his long clumsy neck. Besides, the animals found it hard to keep their toes from under his heavy hoofs.

At last, when one of his huge feet came within an inch of King Lion’s nose, the animals were so disgusted that they set upon the Camel in a rage and drove him out into the desert.

Shortly afterward, refreshments, consisting mostly of Camel’s hump and ribs, were served to the company.

Do not try to ape your betters


Con khỉ và con lạc đà

Tại một buổi lễ lớn vinh danh vua Sư tử, chú khỉ đươc đề nghị góp vui tiết mục nhảy múa. Tiết mục của chú ta khá khéo léo nên những con vật khác cực kỳ hài lòng với vẻ duyên dáng và sự nhanh nhẹn của chú.

Sự tán dương mà mọi người dành cho chú khỉ làm cho con lạc đà cảm thấy ghanh tỵ. Nó chắc rằng nó sẽ nhảy đẹp hơn như thế. Và nó rẽ đám đông đang bao quanh chú khỉ rồi nhấc cao đôi chân dài miên man của nó lên và bắt đầu nhảy.

Nhưng chú lạc đà thô kệch, vụng về đã làm cho chính anh ta trông cực kỳ lố bịch. Nó đá những cái chân cứng như gỗ ra và xoắn cái cổ dài lóng ngóng của mình lại. Bên cạnh đó, những con thú khác cảm thấy không thoải mái khi phải đứng xem dưới cái mông nặng nề của nó.

Và cuối cùng, một trong những cái chân khổng lồ của con lạc đà chỉ còn cách cái mũi của vua sư tử 1 in thì những con vật khác đã không thể kiềm chế được cơn thịnh nộ nữa nên đã biến nó thành món tráng miệng của buổi tiệc

Không lâu sau đó, bướu và xương sườn của chú lạc đà ngốc nghếch đã nhanh chóng được phục vụ cho đám đông trong giờ giải lao.

Phải biết tự lượng sức mình

Chia sẻ Truyện này