Bí kíp luyện nghe tiếng Anh hiệu quả cho người mới bắt đầu

Trong quá trình Luyện nghe tiếng Anh các bạn có từng gặp những vấn đề như:

 1. Khi giao tiếp với người bản xứ, bạn không thể nghe, hiểu được 90% những gì họ nói
 2. Bạn cảm thấy khó khăn trong quá trình cải thiện kỹ năng nghe tiếng Anh của mình
 3. Bạn không có thời gian để luyện tập kỹ năng Nghe

Nếu bạn đang mắc phải một trong số điều trên thì hãy đọc tiếp nhé. Bài viết này sẽ giúp bạn giải quyết được các vấn đề về luyện nghe tiếng Anh nói trên.

luyện nghe tiếng anh hiệu quả

Tại sao 90% người học tiếng Anh đều thất bại trong việc cải thiện kỹ năng nghe?

Có 2 lý do cho tình trạng này. Thứ nhất: bạn nghe chưa đủ. Hay nói cách khác là thời gian luyện nghe, tần suất luyện nghe của bạn chưa đủ để bạn có thể cải thiện kỹ năng này. Thứ hai: phương pháp luyện nghe chưa đủ mạnh, đủ hiệu quả.

Bạn có để ý thấy rằng, nhiều người luyện nghe tiếng Anh thường làm những cách sau đây: xem một vài bộ phim bằng tiếng Anh mỗi tuần, nghe một thứ gì đó bằng tiếng Anh 3-5 lần trong một tuần, hay nghe tiếng Anh 15 phút mỗi ngày.

Hãy làm một phép tính đơn giản. Nếu bạn dành ra 15 phút mỗi ngày nghe tiếng Anh, tức trong một năm bạn chỉ có thể nghe 91 giờ. Con số này là hoàn toàn chưa đủ, và sẽ mất rất nhiều năm để bạn có thể thấy sự tiến bộ của bản thân.

Phương pháp luyện nghe cũng đóng một vai trò cực kỳ quan trọng. Nó sẽ quyết định tính hiệu quả và thời gian để bạn có thể nghe thành thục là bao lâu. Lỗi sai phổ biến của người Việt mình khi chọn cho mình một phương pháp nghe hiệu quả đó chính là tài liệu nghe chưa phù hợp với trình độ của người nghe, tài liệu nghe quá nhàm chán và học thuật không đủ để tạo động lực cho người nghe.

➤ Xem thêm: Học Tiếng Anh Qua Bài Hát Sao Cho Hiệu Quả (Share 65 Bài Hát)

Cách luyện nghe tiếng Anh hiệu quả

Để luyện nghe một cách hiệu quả, hãy đầu từ thời gian và công sức. Một ngày, nghe càng nhiều tiếng Anh càng tốt và thực hiện nó trong một khoảng thời gian dài. Đảm bảo 100% bạn sẽ thấy được sự tiến bộ rõ ràng của bạn thân. Tuy nhiên, trong trường hợp bạn không có nhiều thời gian, hãy thử một số tips sau đây của mình nhé:

 1. Tận dụng khoảng thời gian lái xe, đi xe bus, đi tàu, thời gian làm việc nhà, thời gian đi tập gym hay khoảng thời gian chờ đợi và biến nó thành thời gian để bạn luyện nghe. Trong các khoảng thời gian nêu trên, bạn sẽ không cần phải dùng nhiều đến kỹ năng tập trung, hay phải suy nghĩ nhiều, và đó chính là khoảng thời gian tốt nhất để bạn cải thiện kỹ năng nghe của mình. 
 2. Hãy đảm bảo rằng trong điện thoại của bạn luôn có sẵn các tài liệu dùng cho việc luyện nghe tiếng Anh. Một số ứng dụng bạn có thể sử dụng để lấy nguồn tài liệu nghe như: podcast, spotify, ted talk, youtube… Bạn có thể tìm thấy trong đó rất nhiều file audio, video có sẵn, về mọi chủ điểm mà bạn muốn nghe.
 3. Hãy làm cho việc nghe không trở nên nhàm chán và trở thành một gánh nặng cho bản thân bằng cách nghe những thứ mà bạn muốn nghe, tùy thuộc vào sở thích của bạn. Đừng cố gắng ép bản thân nghe những thứ quá học thuật, hoặc quá khó, vì điều đó rất dễ khiến bản thân bạn cảm thấy chán nản, thiếu động lực trong quá trình nghe và bạn cũng sẽ rất dễ bỏ cuộc.

Lời khuyên hữu ích khi luyện nghe tiếng anh cho người mới bắt đầu

Nếu bạn là người mới bắt đầu luyện nghe tiếng Anh, thì hãy áp dụng một số lời khuyên sau đây:

 1. Hãy bắt đầu với những thứ đơn giản. Bắt đầu với những tài liệu nghe quá khó, quá dài là một điều cực kỳ sai lầm vì điều đó rất dễ khiến bạn nản chí, và không đạt được hiệu quả. Trong giai đoạn này, mục tiêu của bạn không phải là để cải thiện kỹ năng nghe mà là việc phát triển thói quen nghe thường xuyên. Một khi thói quen đã được hình thành thì việc nghe tiếng Anh cũng sẽ trở nên dễ dàng hơn rất nhiều.
 2. Trong giai đoạn đầu, bạn có thể chỉ cần nghe trong vòng 10-15 phút mỗi ngày. Nghe những thứ đơn giản. Nhưng hãy đảm bảo rằng bạn luyện tập nó mỗi ngày.
 3. Việc chưa nghe được, chưa hiểu được tài liệu nghe trong giai đoạn này là cực kỳ dễ hiểu và đừng vì vậy mà nản chí. Không bắt ép bản thân và lấy cớ để từ bỏ. Hãy tự hứa với bản thân rằng bạn sẽ luyện nghe mỗi ngày, quyết tâm thực hiện mục tiêu mà mình đặt ra.

Bạn đã sẵn sàng chưa? Chúng ta cùng tìm hiểu một một kênh luyện nghe siêu xịn cho người mới bắt đầu nhé.

5 kênh luyện nghe tiếng Anh siêu xịn cho người mới bắt đầu

1. TED

Link: www.ted.com

Ưu điểm: Mang đến một kho tàng đồ sộ các video có phụ đề ở nhiều lĩnh vực khác nhau, như Giáo dục, Công nghệ… giúp bạn luyện nghe tiếng Anh theo chủ đề gần gũi trong cuộc sống. Cải thiện khả năng nghe hiệu quả.

Hạn chế: Do đây là buổi chia sẻ của các chuyên gia và góc nhìn của họ về một vấn đề nào đó trong cuộc sống, nên đôi khi sẽ có những chủ đề quá học thuật làm bạn khó hiểu, nhàm chán… Vậy nên bạn cần cân nhắc thật kỹ trước khi lựa chọn chủ đề nghe cho mình nhé.

luyện nghe tiếng anh cùng ted

2. ESL

Link: www.esl-lab.com

Ưu điểm: Nếu bạn đang ở trong giai đoạn nước rút, chuẩn bị cho kỳ kiểm tra sắp tới của mình thì ESL sẽ là một lựa chọn tuyệt vời cho bạn để nghe và làm bài những bài test ngắn.

Hạn chế: Điểm trừ duy nhất ở đây nằm ở chỗ, nó không có bài đánh giá năng lực người học trước khi bắt đầu. Vì vậy bạn cần phải tự đánh giá năng lực của mình, trước khi lựa chọn level phù hợp để ôn tập hiệu quả.

luyện nghe cùng kênh esl

3. Studyphim.vn

Link: www.studyphim.vn

Ưu điểm: Nếu bạn là một con mọt phim, đồng thời muốn cải thiện khả năng nghe tiếng Anh của mình. Vậy thì còn chờ đợi gì nữa mà không đến ngay với những bộ phim có phụ đề tại studyphim ngay thôi. Đây là cách mà bạn vừa có thể vừa học vừa giải trí vô cùng hữu dụng đó.

Hạn chế: Để có thể học tại đây, bạn sẽ phải bỏ ra một khoản phí nhỏ. Nhưng bạn yên tâm, nó không quá đắt đâu nhé.

luyện nghe tiếng anh qua phim

4. Youtube

Link:

 • (www.youtube.com/user/schooloflifechannel): Kênh luyện nghe tiếng Anh thông qua các chủ đề ở trường học.
 • (www.youtube.com/user/SERLYMAR/playlists): 200 video tiếng Anh thú vị sẽ giúp bạn luyện nghe tiếng Anh.

✅ Ưu điểm: Lượng video cực nhiều để bạn có thể luyện nghe tiếng Anh hiệu quả mà không sợ bị nhàm chán.

✅ Hạn chế: Chất lượng video không được tốt vì đây đều là những sản phẩm được sản xuất từ khá lâu rồi. Tuy nhiên, điều chúng ta tập trung vào luyện nghe nên điều đó sẽ không ảnh hưởng nhiều đến việc luyện nghe của bạn đâu.

kênh youtube luyện nghe tiếng anh

5. Listen and write: Luyên nghe chép chính tả

Link: www.listen-and-write.com

Ưu điểm: Đây là một trang web cực hay để bạn có thể luyện nghe tiếng Anh, thông qua việc đọc – chép chính tả. Chỉ cần kiên trì một chút, bạn sẽ thấy hiệu quả sẽ bất ngờ đó.

Hạn chế: Là một trang web của nước ngoài nên nó đươc thiết kế hoàn toàn bằng tiếng Anh. Bởi vậy, bạn sẽ mất một chút thời gian để bắt đầu và làm quen với nó đó.

luyện nghe chép chính tả tiếng anh

➤ Xem thêm: Top 7 Phần Mềm Ứng Dụng Học Tiếng Anh Cho Bé [Dễ Học – Dễ Hiểu]

24 truyện ngắn giúp luyện nghe tiếng Anh siêu tốc [Siêu đơn giản]

1. Thank you, Mom


Script:

I love my mom. She took care of me when I was very young. She took care of me when I was sick.

She taught me how to read. She taught me how to get dressed. She taught me how to button my shirt. She taught me how to tie my shoes. She taught me how to brush my teeth.

She taught me to be kind to others. She taught me to tell the truth. She taught me to be polite. She took me to school on my first day of school. She held my hand. She helped me with my homework. She was nice to all my friends. She always cheered me up.

Next year I will graduate from high school. I will go to college. I will do well in college. I will do well after college. My mom has taught me well.

luyện nghe tiếng anh cơ bản

Thank mom!

2. Try to sleep

Script:

Norma went to bed. It was eleven o’clock. She turned out the light.

She lay in bed. It was dark. It was quiet. She couldn’t sleep. She closed her eyes. She tried to sleep, but she couldn’t.

She turned the light back on. She opened her book. She started to read her book. It was a good book. She read one page. Then she read another page.

After a while, she felt sleepy. She closed the book. She turned out the light. She closed her eyes. She went straight to sleep.

3. Red, White and Blue

Script:

Tracy looked at the flag. The flag is red, white, and blue. It has 50 white stars.

The white stars are on a blue square. The flag has six white stripes. It has seven red stripes. All the stripes are horizontal. They are not vertical. The stripes do not go up and down. They go from left to right.

Tracy loves her flag. It is the flag of her country. It is a pretty flag. No other flag has 50 stars. No other flag has 13 stripes.

4. Life Is Good

Script:

I am happy. I have many friends. I have a large family. I have four brothers and four sisters. I am in the middle. Four brothers are older than me. Four sisters are younger than me.

I go to school. I am in the sixth grade. I like my teachers. My teachers like me. I have friends in every class.

My favorite class is history. I like to read about history. History is a story about our past. Soon we will all be history. Then kids in school will read about us. I hope they like our stories.

My best friend is Bobby. Bobby and I do many things together. We swim together. We play basketball together. We ride our bikes together.

I have many other friends. We all go to the mall on weekends. We go to movies. We go to restaurants. We tell jokes. We laugh. We have fun. Life is great!

luyện nghe tiếng anh cơ bản

5. A Thin Man

Script:

Richard is a light eater. He doesn’t eat much. He isn’t a heavy eater. He eats a light breakfast, a light lunch, and a light dinner.

Richard is not fat. He is thin. He will always be thin, because he is a light eater.

He eats a bowl of cereal for breakfast. He eats a bowl of cereal with milk. He eats a sandwich for lunch. Sometimes it’s a fish sandwich. He likes fish.

He eats rice and vegetables for dinner. All he eats for dinner is rice and vegetables. He will never get fat.

6. A Piece of Paper

Script:

Jimmy dropped a piece of paper on the floor. He bent over and picked it up. He folded the piece of paper in two. He put it on the table.

He picked up a pencil. He wrote a phone number on the piece of paper. He put the pencil on the table.

He picked up the scissors. He picked up the piece of paper. He cut the paper in half. He put one-half of the paper on the table. He put the other half with the phone number in his shirt pocket. He put the scissors on the table.

7. Buy A New Car

Script:

Linda wants to buy a new car. She has an old car. Her old car is a white Honda.

Linda wants to buy a new Honda. She wants to buy a new red Honda. She has saved $1,000. She will use $1,000 to help buy the new car. She will give $1,000 to the Honda dealer.

The Honda dealer will give her a contract to sign. The contract will require her to pay $400 a month for seven years. Her new red Honda will cost Linda a lot of money. But that’s okay, because Linda makes a lot of money.

8. Water and An Apple

Script:

Susan likes to eat apples. She likes to eat big red apples.

She likes to wear a blue hat. She wears a big blue hat on her head. She wears a hat and eats an apple.

She drinks some water from a white cup. Susan drinks water and eats apples.

She doesn’t cut the apple with a knife. A knife is sharp. She just eats the apple. She holds the apple in her hand. She bites into the apple with her teeth.

She licks her lips. She drinks more water. She wipes her mouth with her hand.

9. Cold Weather

Script:

Thomas was not hot. He was not warm either. He was cold.

The weather was not hot. The weather was not warm either. The weather was cold.

Thomas did not like to be cold. He looked for his jacket. He found his jacket. He put on his jacket. But he was still cold.

He looked at the windows. Were all the windows closed? Yes, they were. They were all closed. None of the windows were open.

He looked at the door. The door wasn’t open. It was closed. He was still cold. He looked for a warmer jacket.

10. A Shot in the Arm

Script:

Lucy went to the doctor. She didn’t feel good.

The doctor asked, “What’s the problem? What’s the matter?” She said she didn’t feel right. “Do you hurt? Where do you hurt?” the doctor asked. She said that she hurt all over. She hurt everywhere. She hurt all over her body.

The doctor said, “You have a big problem. I will fix your problem.” The doctor gave Lucy a shot. He gave her a shot in her left arm. “Do you feel better now?” he asked her. “No,” she said, “now my left arm hurts a lot.”

11. In Love

Script:

Donna loved her husband. Her husband loved Donna. They were in love with each other.

She wanted to give him a birthday present. He was going to be 40 years old next week.

She wondered what to give him. Should she give him a watch? Should she give him a sweater? Should she give him a new guitar? What should she give him?

She asked him what he wanted for his birthday. He said he didn’t want anything for his birthday. “Oh, you must want something!” she said. “You’re right,” he said. “I want your love forever.”

luyện nghe tiếng anh cơ bản

in love

12. A Storm

Script:

Laura looked out the window. A storm was coming. The sky was getting darker. The wind was starting to blow. Some trees were bending. Leaves were flying through the air. It was getting cold.

She closed all the windows. She went outside. Her car was in the street. She closed the windows in her car. She locked her car. She went back into her house.

She turned on the TV. She wanted to see the news about the storm. The TV person said it was a big storm. He said it would rain a lot. He told people to stay home.

13. New Shoes

Script:

Lisa loves to go shopping. Tomorrow she is going shopping. She needs a new pair of shoes.

She wants to buy a pair of red shoes. She thinks red shoes are pretty. She will buy a pair of shoes at the mall. Lisa usually shops at the mall.

The mall is only a mile from her house. She just walks to the mall. It only takes her 20 minutes. Tomorrow she will go to four different shoe stores. Tomorrow is Saturday. The mall always has sales on Saturday. If the sale price is good, Lisa might buy two pairs of shoes.

14. Eggs and Apples

Script:

Emma went to the market. She needed to buy food. She needed brown eggs.

She opened a carton of brown eggs. She looked at the eggs. None of them were cracked. None of them were broken. All the eggs were okay. She closed the carton.

She put the carton of eggs in her shopping cart. She needed red apples. She looked at a bag of red apples.

She looked for dark spots on the apples. She looked for worm holes in the apples. She didn’t see any dark spots or worm holes. She put the bag of apples in her shopping cart.

15. Piano Player

Script:

Donald plays the piano. He loves the piano. He has a big piano in his living room. His piano is shiny and black. It has three legs. He sits on a bench to play the piano.

The bench has four legs. His piano has 88 keys. The keys are black and white. Donald has ten fingers. His ten fingers play music on the 88 piano keys.

The piano also has three pedals. Donald uses his two feet on the three pedals. He uses both of his hands and both of his feet to play the piano. He also uses both of his eyes to play the piano.

luyện nghe tiếng anh cơ bản

Piano player

16. Work, Work

Script:

It was time for bed. Edward was very tired. He turned off the TV. He turned off his computer. He turned off the dining room light.

He went into the bathroom. He brushed his teeth. He went into the bedroom. He put on his pajamas. He got into bed. He put his head on the pillow. He pulled the blanket up to his shoulders.

He thought about all the work he had done that day. He thought about all the work he had to do the next day. He closed his eyes. He thought about his vacation in three months. That would be so nice.

17. Write a Letter

Script:

Christopher wrote a letter to his sister. His sister lived in another city. His sister did not have a computer. Neither did he. His sister didn’t like to use the phone. Neither did he.

He wrote his sister a long letter. He told her the news in his life. He told her that he had a new job. He told her that he had a new girlfriend. He told her that he had a new car. He had lots of news for his sister.

She would be happy to read his letter. Then she would send him a letter. Her letter would have lots of news, too.

18. Start the Car

Script:

Bob pushed the button on the door handle. He pulled on the door handle. He opened the car door.

He got into the car. He sat down. He sat down in the driver’s seat. He sat down behind the steering wheel.

Bob put the seat belt on. He buckled the seat belt. The seat belt went across his chest. The seat belt went across his lap. The seat belt kept him safe.

He put his car key into the ignition. The ignition was next to the steering wheel. The ignition starts a car. Bob turned the car key in the ignition. The car started.

19. Fly Away

Script:

Greg took the pen out of his pants pocket. He took his keys out of his pants pocket. He took his cell phone out of his pants pocket. He took his wallet out of his pants pocket.

He put everything into a plastic tray. He took his shoes off. Greg was at the airport. He had to get on the airplane. But he had to pass through security first. He passed through security.

He put his pen and keys back into his pocket. He put his cell phone and wallet back into his pocket. He put his shoes back on his feet. He got on the airplane.

20. Go To Work

Script:

Patricia did not have much time. It was time to go to work. She did not want to be late for work. She would lose her job if she was late.

She finished her coffee. She drank the last drop. She put the coffee cup in the kitchen sink. She turned on the kitchen faucet. She poured water into the cup. She turned off the faucet.

She picked up her keys. The keys were on the kitchen table. She grabbed her gray coat. Her gray coat was on the chair. The chair was next to the door. She walked outside. She locked her door with her house key.

21. Melted Cheese

Script:

Steven was hungry. What could he eat? He looked in the refrigerator. He saw some orange cheese. He saw some yellow butter. He knew what he would eat.

He would eat a melted cheese sandwich. He took the cheese and butter out of the refrigerator. He buttered two slices of bread. He sliced the cheese and put it between the two buttered slices. He heated the frying pan. He put the cheese sandwich into the frying pan.

After three minutes, he flipped the sandwich over. After three more minutes, he put the melted cheese sandwich on a plate.

22. Drain Opener

Script:

Mike washed his hands. He washed his hands with soap and water. He brushed his teeth. He brushed his teeth with toothpaste and water. He turned off the water.

The sink was full of water. The water did not go down the drain. The water stayed in the sink. What was the matter? Why didn’t the water go down the drain? Mike waited and waited. The water didn’t go anywhere. It sat in the sink.

Mike opened a bottle of liquid Drain Opener. He poured the Drain Opener into the sink. Mike waited one minute. Then all the water went down the drain.

23. Fresh Fish

Script:

Mike was ready for bed. It was 11 o’clock. He had to get up early the next day.

The next day he was going fishing. Fish wake up early. They look for food early in the day. They look for food late in the day. The best time to fish is early or late in the day. That is when the fish are hungry.

Mike set his alarm. He set his alarm for 5 o’clock. The next day he would start fishing at 6 o’clock. He wanted to catch four or five fish. If he caught four or five fish, he could eat fresh fish all week. Fresh fish is the best fish. Mike went to bed.

24. The Shoe Shine

Script:

Danny looked at his brown shoes. They looked old and dirty. They needed a shine. It was time to shine his brown shoes.

He got a rag. He got a shoe brush. He got a can of polish. He opened the can of polish. He put the rag around his finger. He scooped out a bit of polish with his finger. He rubbed the polish all over the left shoe. He brushed the left shoe. He brushed it and brushed it.

The shoe began to shine. It looked like a new shoe. Then Danny put polish on the right shoe. He brushed the right shoe until it looked like a new shoe.

➤ Xem thêm: Các từ viết tắt hay gặp trong tiếng anh

Trên đây là toàn bộ lời khuyên mà vuihoctienganh muốn gửi đến những bạn đang cảm thấy khó khăn trong việc luyện nghe. Hi vọng rằng, bạn có thể tìm thấy được phương pháp nghe phù hợp với bản thân mình và chinh phục tiếng Anh trong thời gian sớm nhất.

Chúc các bạn học tốt!

Chia sẻ Truyện này